Veilig werken in de Cloud? Hoe (on)veilig is het werken in de Cloud?

Mogelijk staat al jouw bedrijfsdata in de cloud. Dan is de online veiligheid van groot belang voor je continuïteit. In dit artikel leest je wat ICTzaak voor jouw kan betekenen met onze cloud beveiliging.

Virusscanner op je pc

Op je pc is standaard de basisbescherming van Microsoft: Windows Defender geïnstalleerd. Helaas brengt Microsoft onregelmatig updates van hun Defender-database uit. Dit betekent dat je vooral tegen nieuwe bedreigingen niet goed beschermd bent. Microsoft gaat je ook niet helpen als je een virus op je pc hebt binnengekregen. Zij zullen je erop wijzen dat je beter een betaalde virusscanner had kunnen gebruiken.

Een toegewijde antivirus-ontwikkelaar heeft een betere kwaliteitscontrole. Zodra ze een paar keer de boot missen en hun klanten worden alsnog besmet, dan kost het reputatie en klanten. Dat houdt ze scherp! Daarnaast zal een verzekering je schade niet vergoeden als je de basisbescherming niet op orde hebt.

Transitie naar de cloud

Veel bedrijven hebben ondertussen een transitie gemaakt van lokaal data opslaan naar je bedrijfsdata opslaan in de cloud. Dit is een goede ontwikkeling, je data is altijd bereikbaar, delen gaat handiger en het samenwerken is veel makkelijker geworden. Tegelijkertijd betekent dit ook dat, wanneer de beveiliging niet goed op orde is, data gemakkelijker bereikbaar is voor kwaadwillende personen.

Toegang tot je bedrijfsdata

Bescherm het inloggen

Bescherm je data in de cloud met multifactor-authenticatie. Je hebt dan naast je wachtwoord nog een andere factor nodig om in te loggen, bijvoorbeeld akkoord geven met je mobiele telefoon. Dit is iets wat je waarschijnlijk al gewend bent wanneer je online bankieren gebruikt. Veel gebruikte apparaten zoals je laptop kan je als vertrouwt markeren zodat je niet bij elke login een melding krijgt. Een hacker gebruikt vrijwel altijd een systeem waarvandaan nog niet eerder ingelogd is en houdt je zo buiten de deur.

Bepaal de toegang

Vaak wordt er binnen een organisatie gezegd: “We hebben geen geheimen”. Dit betekent echter ook dat wanneer er toch wordt ingebroken op een account, de kwaadwillende persoon direct toegang heeft tot alle gegevens. Geef daarom gebruikers alleen toegang tot de documenten die ze nodig hebben voor hun taak.

Bescherm de toegang tot de zogenaamde “kroonjuwelen” van je organisatie met Multi-factor login, bijvoorbeeld door akkoord te geven met je mobiele telefoon.

Back-up je data

De standaard Microsoft back-up is beperkt. Ze vermelden zelfs expliciet in de voorwaarden dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de back-up van je data. Wil je verder dan 14 dagen terug? Dit kan niet. Wij hebben voorbeelden dat mensen voor hun vakantie lekker de mappen hebben opgeruimd en na drie weken genoten te hebben van een heerlijke vakantie toch wat missen. Dan is de data definitief weg.

Hiervoor hebben we Microsoft 365 back-up, een veilig opslag met jarenlange retentie. Je maakt snel en eenvoudig een automatische back-up van je bestanden via het internet. De opslag is in Europese datacenters die aan de hoogste beveiligingseisen voldoen.

Cloud virusscanner

Zoals je pc beschermd is met een virusscanner is dit ook nodig voor het werken in de cloud. We krijgen regelmatig een klant aan de lijn die een SMS heeft gekregen om hun login te bevestigen zonder dat ze aan het inloggen waren. Of dat ze via een phishing email op een pagina komen die zich voordoet als een Microsoft-site waar u met je Office 365 moet inloggen. Op dat moment ben je blij dat de hackers alleen het wachtwoord te pakken hebben gekregen en niet verder komen doordat de multifactor-authenticatie aanstond.

De cloud virusscanner van ESET houdt dit soort mailtjes tegen. Daarnaast scant deze virusscanner ook je OneDrive, SharePoint en Microsoft Teams tegen aanvallen, onveilige bestanden en de nieuwste bedreigingen.

Neem vandaag actie!

  • Waan je niet veilig met de standaard beveiliging die Microsoft biedt, hoe goed ze hun best ook doen, ze zijn geen securitybedrijf die zich 24/7 bezighoudt met uw veiligheid.
  • Wij adviseren je als cloud beveiliging: Multifactor-authenticatie, Microsoft 365 back-up en een cloud virusscanner van ESET.
  • Wij richten in december gratis een proefabonnement van 30 dagen in voor het product van ESET Cloud Office Security.
  • Dit abonnement loopt automatisch af en je krijgt na drie weken een voorstel met maandbedragen zodat je een abonnement kunt afsluiten.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met het veiliger maken van je cloud omgeving.

Neem contact op met een van onze consultants tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnummer: 0318 53 19 66 of vraag om advies via het contactformulier.

Backup

Deel dit bericht

Meer blog artikelen