Waarom wij altijd over ‘zwakke’ wachtwoorden zeuren

Onveilig Wachtwoord ICTZaak
Onveilig Wachtwoord ICTZaak

Het gebruik van ‘sterke’ wachtwoorden wordt nog altijd onderschat door veel mensen. Een wachtwoord wordt door velen wel gezien als noodzakelijk, maar men denkt al snel dat een wachtwoord veilig genoeg is. Het tegendeel blijkt waar. Een wachtwoord als: ‘P@ssw0rd!’ ziet er betrouwbaar uit, maar is in slechts 2 minuten geraden door een hackprogramma op een simpele thuiscomputer.

Drie tips!

Onze tip is om wachtwoorden te gebruiken die unieke gegevens bevatten. De veelgebruikte wachtwoorden ‘welkom1’ en ‘password’ staan in elke hackersdatabase. Gebruik daarom een wachtwoord waarin bijvoorbeeld de geboortedatum van je zoon + de website waarvoor wachtwoord nodig is + 2 letters van je postcode + een leesteken in voorkomen. Zodoende is de kans kleiner dat het in een hackersdatabase staat. Een wachtwoord voor Bol.com kan bijvoorbeeld zijn: ’15-03-2009bolAA$’. Als je dat wachtwoord test op deze website, zie je dat het ongeveer 20 jaar duurt voordat dit wachtwoord is geraden.

Een tweede tip is om voor elke site een ander wachtwoord te gebruiken. Zo voorkomt u dat er meerdere portalen tegelijk worden gehackt. Vanzelfsprekend kunt u die verschillende wachtwoorden niet allemaal onthouden. Lees voor een oplossing daarvoor ons artikel over de wachtwoordmanager.

Laatste tip: gebruik multifactor authentication! Klik op onderstaande button, voor meer informatie.

Multifactor authentication Wachtwoordmanager

Deel dit bericht

Meer blog artikelen