Privacygevaren van openbaar WiFi-netwerk

Gavaren-Openbaar-WiFi-ICTzaak
Gavaren-Openbaar-WiFi-ICTzaak

Openbaar WiFi is over het algemeen gratis, vooral als u video’s wilt kijken is een gratis WiFi interessant, tegenwoordig is het 3/4G netwerk zo snel dat video’s automatisch op hoge kwaliteit zullen streamen. Dit gaat vanzelfsprekend veel data uit uw bundel kosten. Maar hoe veilig is openbaar WiFi?

WiFi-netwerknamen zeggen niets!

Allereerst iets over de netwerknamen, dit wil ik uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Stel, u bent in een restaurant met de naam “De 15 eiken” Wanneer u in uw WiFi-netwerken kijkt ziet u een WiFi-netwerk met de naam “De 15 eiken GAST” Dit ziet er vanzelfsprekend betrouwbaar uit. Het is echter mogelijk om binnen 1 minuut een hotspot te maken binnen het restaurant met die naam. Zodra u daar verbinding mee maakt gaat al uw internetverkeer via die hotspot en kan veel verkeer afgeluisterd worden.

TIP 1: Verifieer op de locatie waar u bent of het netwerk klopt.
TIP 2: Gebruik geen netwerk waar u geen wachtwoord hoeft in te vullen.

Openbaar WiFi gebruik

Wees voorzichtig met wat u doet op een openbaar WiFi-netwerk. Beschouw elk openbare WiFi-verbinding als onveilig en wees bewust van welke acties u op dat netwerk uitvoert.

TIP 3: Gebruik het openbare WiFi niet voor gevoelige sites zoals sociale media en bankieren.

Toch op een andere locatie werken?

Wellicht zult u toch een keer op een andere locatie moeten werken. Gebruik dan tijdens het werken met gevoelige gegevens op uw hotspot.

TIP 4: Gebruik altijd een goede virusscanner. Wij bevelen hiervoor Eset aan.

Kan ik ineens verbonden zijn met een onveilig netwerk?

Helaas kunt u zonder dit te willen automatisch verbinding maken met een onveilig netwerk. Uw PC of telefoon is actief aan het zoeken naar bekende netwerken, hierbij roept hij de namen rond van netwerken welke hij allemaal kent. Met afluister apparatuur kunnen deze namen opgevangen worden, vervolgens wordt er een netwerk aangemaakt met de juiste naam. Daarbij wordt er ingesteld dat elk wachtwoord geaccepteerd wordt waardoor u ineens verbonden bent aan een netwerk van een kwaadwillende partij.

TIP 5: Gebruikt u geen WiFi? Zet dan uw WiFi uit.
(vooral op locaties waar veel mensen samenkomen)

Conclusie

Openbare netwerken zijn nooit 100 procent te vertrouwen, maak er alleen gebruik van als het echt niet anders kan, en ga dan verstandig met om met hetgeen wat u op dit netwerk doet.

Thuiswerken CEO-fraude voorkomen


Wenst u gebruik te maken van de diensten en expertise van ICT-Zaak, neem dan contact met ons op via: 0318 53 19 66 of stuur een bericht naar helpdesk@ictzaak.nl.

Deel dit bericht

Meer blog artikelen